Vegan Bilgi

Vegan Vejetaryen Farkı

19.06.2022
538
REKLAM ALANI
Vegan Vejetaryen Farkı

Vegan Vejetaryen Farkı

Vegan vejetaryen farkı en fazla karıştırılan durumlardan biridir. Vejetaryenlik, veganlıktan daha uzun süredir bilinse de bazı yönleriyle birbirine benzeyen bazı yönleriyle tamamen ayrı yollara giden bu iki beslenme şekli arasında bulunan farklılıklardan en önemlisi, vejetaryenlikte hiçbir hayvansal ürünün tüketilmemesidir. Vegan beslenme şeklinde ise hiçbir hayvansa ürün yenmemektedir. Örnek olarak vejetaryen olan biri kırmızı et tüketmeyip, peynir yiyebilir fakat vegan olan biri hiçbir besini tüketmez.

Veganlık Nedir? Kime Vegan Denir?

Vegan ne demek bakıldığı zaman bu sözcüğün kökünün vejetaryen sözcüğüne kadar uzandığı bilinmektedir. Vejetaryen yani Vegetarian kelimesinden üretilen Vegan sözcüğü ilk kabulünde 1944 senesinde The Vegan Society’nin kurucularından olarak Donald Watson tarafından ortaya atılmıştır. Veganlık, hayvanlar alemine dair zulmün ve sömürünün tüm biçimlerini dışlamanın ve yaşamı gözetmenin yoludur. Veganlık nedir, kime vegan denir genel olarak,

  • Et yolu ile alınamayan protein için bezelye, ıspanak, karalahane, börülce, brokoli gibi yeşillikler, fasulye çeşitleri, mercimek, nohut, Antep fıstığı ve mantar öne çıkıyor.
  • Vegan ne yemez konusunda et, balık, kümes hayvanları, bal, yumurta, hayvansal süt ve türevlerini dışlayarak bitkiler alemi ürünleriyle yaşamayı ve tamamen, kısmen hayvanlardan üretilen tüm ürünleri dışlayan kişilerdir.
  • B12 vitamininde takviyeler de tercih ediliyorken çikolata ihtiyaçlarını sütsüz bitter çikolatalar yoluyla alan veganlar, yumurta yerine soya unu, hayvansal kaynaklı sütler yerine hindistan cevizi sütü, zeytinyağı da tereyağı yerine kullanılabilir.
  • Sadece yeme içmede değil, veganlar imalatında hayvansal ürün kullanan kozmetik ürünleri, kıyafetlerinde giyilmemesini tercih ediyor.
  • Ürünleri içerisinde çeşitli hayvanlar üzerinde test yapan,veganların tercih etmediği kozmetik firmalarıdır.
Vegan Vejetaryen Farkı

Neden Vegan Olmalıyız?

Birçok insan, hayvan eti tüketmemek anlamında gelen veganlık ve vejetaryen beslenmenin hayvanlara saygı duymanın iyi bir yolu olduğunu düşürür. Neden vegan olmalıyız konusunda bakıldığı zaman hayvansal gıdalar sadece gereksiz değildir ayrıca birçok sağlık problemine de yol açarlar. Vegan kişiler, besinlerini bitki ve diğer hayvansal olmayan besinlerden alırlar.

İSTENEN PARAGRAFTAN SONRA ÇIKAN REKLAM ALANI - 1

Birçok kişi vegan olduktan sonra yiyecek çeşitliliğinin azalmadığını aksine arttığını söyler. Çünkü daha önce gözünüzün önünde olduğu halde fark etmemiş olduğunuz veya sadece yemeğin yanında aperatif olarak gördüğünüz birçok gıdanın farkına varabilirsiniz. Vegan vejetaryen beslenme genel olarak hayvanlara saygı duyan kişilerin izlediği bir yoldur. Bu nedenle bunu tamamen içten gelerek ve severek yapmak gerekir.

Vegan ve Vejetaryen Arasındaki Farklar Neler?

Vegan ve vejetaryen arasındaki farklar ile bu iki beslenme düzeninde belli başlı farklar vardır. Vegan ve vejetaryenler arasında bulunan farklarla beraber ortak nokta hayvansal ürünlerin tüketilmemesidir. Vegan ve vejetaryen arasında bulunan farklar genel olarak bakıldığı zaman,

  • Vegan vejetaryen farkları arasında genel olarak hayvansal hiçbir ürün veganlıkta tüketilmez, vejetaryen beslenmede ise hiçbir hayvan ürünü tüketilmez. Örnek olarak bir vejetaryen kırmızı et yemez fakat peynir tüketebilir fakat peynir yiyebilir. Bir vegan ise bunlar dahil olmak üzere tereyağı, bal, süt vs. besin tüketilmez.
  • Veganlık yemeğin nasıl yapıldığına hâkim olmayı gerektirir ve örnek olarak vejetaryenler bir restorana gittiği zaman et ürünü içermeyen bir yemeği sipariş edebilir. Veganlar, yemeğin hazırlık aşamasında sipariş edilen ürünün hazırlık aşamasında herhangi bir hayvansal ürünün kullanılmadığından emin olmak durumundadır. Bu da ister istemez veganların yemeklerin yapılış şekline hakim olmasını gerektiriyor.
  • Bir vegan beslenme ile vejetaryeni ayıran en önemli maddelerden biri de bal tüketimidir ve vejetaryenler bal tüketirken veganlar hayvansal hiçbir ürünü yemedikleri için balı da tüketmezler.
  • Veganlar imalatında hayvansal ürünün kullanıldığı kıyafetleri de tercih edilmez. Kürk, deri, ipek, yün, post gibi malzemeler vegan hayat tarzından uzaktır.
Vegan Vejetaryen Farkı

Vejetaryenlik Nedir? Kime Vejetaryen Denir?

Vejetaryen beslenme kümes hayvanları, balık dahil olmak üzere herhangi bir canlının etini tüketmekten kaçınan bir diyet olmasının yanı sıra bir yaşam biçimidir. Vejetaryenlik genel olarak bir yaşam şekli olarak seçilen ve bu şekilde beslenen kişiler vejetaryen olarak adlandırılır. Vejetaryen diyet et,kümes hayvanlarını ve balık yemekten kaçınmayı içermektedir, bu diyeti benimsemiş olan kişilere vejetaryen denir. Vejetaryen bireyler genel olarak kişisel ve dini nedenlerin yanı sıra hayvan hakları gibi etik konular için de bu diyet biçimi benimsenir. Vejetaryenlik genel olarak bakıldığı zaman,

  • Vejetaryenler genel olarak hayvansal yan ürünleri olan jelatin gibi veya işlenmiş ve gıdada kullanılan diğer hayvansal parçaları da tüketmekten kaçınırlar.
  • Vejetaryenlik, diyet uygulayan kişiler asla balık, et veya kümes hayvanı yemez ve bunun yerine sağlık ve yemek keyfi için çeşitli bitki bazlı yiyeceklere güvenilirler.
  • Vejetaryenlik yeni bir moda veya geçici bir trend değildir ve aslında ilk vejetaryen toplumun 1800’lerin ortalarında İngiltere’de kurulduğu ve bu diyetin belki de çok daha eskilere dayandığı tahmin edilmektedir.
  • Vejetaryen ve veganlık arasındaki farklarda tüm et türleri et, kümes hayvanları, deniz ürünleri tüm vejetaryen diyetlerin dışında tutulur fakat birçok vejetaryen süt ve süt ürünlerini kullanır.

REKLAM ALANI
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
Copyright © 2022 Vegan Bilgi - Tüm Hakları Saklıdır. Vegan Nedir?