Vegan Bilgi

Vegan Beslenme Nedir?

19.06.2022
495
REKLAM ALANI
Vegan Beslenme Nedir?

Vegan Beslenme Nedir?

Vegan beslenme nedir sorusu sıklıkla merak edilen konular arasında bulunuyor. Çünkü veganlık her geçen gün daha çok kişinin tercihi olmaktadır, sadece bir beslenme tarzı değil aynı zamanda bir yaşam felsefesi olarak hayvansal içerik bulunduran ve hayvanlar üzerinde deney yapan markaları, ürünleri dışlıyor. Veganlık, çevreye ve hayvanlara duyarlılığı ile fark yaratabilmektedir ve hayatın farklı bölümlerinde de birçok değişikliği beraberinde getirmektedir.

Vegan beslenme sırasında süt, et, yumurta, bal gibi hayvansal gıdaların hiçbiri tüketilmemektedir. Vegan diyet yapan biri, balık, tavuk, sığır, domuz gibi hayvanların etlerini yemezler ve genel olarak peynir, süt, yoğurt, kefir, tereyağı, ayran gibi içeriğinde hayvansal ürün olduğu için beslenme içerisinde yer almamaktadır. Hiçbir av hayvanı, deniz canlısı, bal ve propolis gibi hayvansal yiyecekler beslenme içerisinde yer almamaktadır.

Vegan Beslenme Türleri Nelerdir?

Vegan beslenme sırasında özellikle tam gıda diyette sebzeler, meyveler, tahıllar, kuruyemişler, bakliyat ürünleri, tohumlar yenmektedir. Bitkisel kaynaklara dayalı olan diyet besin ihtiyaçları karşılanmaktadır. Vegan beslenme türleri nelerdir konusunda özetle,

İSTENEN PARAGRAFTAN SONRA ÇIKAN REKLAM ALANI - 1
  • Çiğ gıda diyetinde sadece 48 derecelik sıcaklığın altında pişirilen besinler yenmektedir. Çiğ beslenmeye, meyve, sebze, yemiş, tohum ve bitkisel kaynaklı gıdalar eşlik edilmektedir.
  • 80/10/20 son senelerde en sık şekilde duyulan vegan diyetler arasında yer almaktadır. Avokado, fındık gibi yağ yönünden zengin olan gıdaların tüketimini sınırlayan beslenme şekliyle meyveler ve yeşillikler ana yiyecekleri oluşturmaktadır, çiğ beslenme esas alınır.
  • Nişasta çözeltisine dayalı olan vegan beslenmede 80/10/10’da olduğu gibi düşük yağ tüketimi öne çıkmaktadır. Bu kez beslenmeye yüksek karbonhidrat eşlik edebilmektedir. Meyve yerine mısır, pirinç, patates gibi karbonhidratlar öğünlere eklenmektedir.
  • Saat 4’e kadar ham vegan beslenmede düşük yağ tüketimine dayanmaktadır. Çiğ olan yiyecekler ve pişirilmiş olan bitkisel kaynaklı gıdalarla beraber saat 4’e kadar yemek yeni, akşam 16’dan sonra hiçbir şekilde yemek tüketilmemektedir.
  • Gelişen vegan diyetlerde çiğ gıdalar yeniyor ve çok az pişirilen veya çiğ yenen yiyeceklerin yine bitkisel kaynaklı olması önemlidir.
Vegan Beslenme Nedir?

Günlük Vegan Beslenme Planı

Günlük vegan beslenme planı içerisinde vejetaryen kişiler için zenginleştirilen kurutulmuş meyveler, kahvaltılık tahıllar, mercimek, fasulye, yeşil yapraklı sebzeler, fındık, kepekli ekmek, susam taneleri gibi içerikleri demir kaynağı olarak kullanılabilmektedir.

Vejetaryenler mutlaka B12 takviyesi yapmalıdır ve veganlar için takviye edilmiş soya formülleri, kalsiyumca zengin yeşil yapraklı sebzeler, soya sütü gibi içerikler de beslenme planında bulunabilir. Esansiyel amino asitlerin ihtiyacını karşılaması için aynı öğün içerisinde kabuklu yiyecekler, tahıllar ve tohumlar, pirinç, gibi baklagiller protein ihtiyacını destekler.

Vegan Beslenme Nasıl Olur?

Veganlar, etik kaygılardan dolayı hayvanların endüstriyel sistemde kullanılmasına karşı duruş nedeniyle tercih edilen beslenme şeklinin farklı türleri bulunmaktadır.  Vegan beslenme nasıl olur konusunda özellikle tohumlar, tahıllar, tohumlar, yağlar önemli bir yer tutmaktadır. Hayvansal ürünler tüketilmediği için protein alımında bitkisel kaynaklar tercih edilmektedir. B12, D vitamini, DHA, EPA, demir, iyot, çinko, kalsiyum gibi mineral ve vitaminler gıda takviyelerinde telafi edilmektedir.

Omega yönünden zengin tohumlar, beslenme içinde önemli bir yer tutmaktadır. Dengeli beslenmeye önem verildiği, kan sayımının yapıldığı bu ürünler, bilinçli ve düzenli olarak tüketildiğinde vegan beslenmenin sağlık için herhangi bir dezavantajlarından söz edilmemektedir. Vegan beslenmenin fayda ve zararları bulunsa da

Vegan Beslenme Sağlıklı mı?

Veganlar, beslenme dahil hiçbir alanda hayvanlar yoluyla elde edilen ürünleri kullanmamaktadır. Bu noktada birçok kişinin merak ettiği konu olan, vegan beslenme sağlıklı mı konusudur. Yapılan araştırmalarla veganların diğer insanlara oranda daha sağlıklı bir mikroorganizmaya sahip olduklarını göstermektedir. Aynı şekilde bitki ağırlıklı beslenmenin sonuçlarından biri olan kilo kaybı, bitkilerin hayvansal ürünlere oranlara daha besleyici fakat düşük kaloride olması buna sebep olmaktadır. Vegan beslenme kısaca hem sağlıya yararlı hem de sağlıksız yerleri bulunmaktadır. Vegan beslenmenin sağlığa yararları,

  • Lif açısından zengin bir diyet olduğundan dolayı sindirim sistemi sağlığını olumlu etkiler.
  • Antioksidan yönünden zengindir, sebze ve meyve ağırlıklı bir beslenme düzeni olduğu için mineral ve vitamin alımını yüksek düzeyde sağlar.
  • Kolesterol ve doymuş yağ alımı olmadığı için kalp sağlığını korur.
  • Kilo vermeye yardımcıdır, insülin direncini azaltır.
  • Bazı kanser türlerine karşı koruyucudur, böbrek ve safra aşı oluşma riski daha azdır.
Vegan Beslenme Nedir?

Vegan Beslenmenin Zararları

Vegan beslenmenin sağlığa olumlu etkileri olduğu için olumsuz etkileri de bulunmaktadır. Vegan beslenmenin zararları arasında B12 eksikliğine bağlı olarak büyüme geriliği, pernisiyöz anemi, depresyon ve hafıza problemleri yaşanabilir. Yetersiz protein alımına bağlı olarak aminoasitlerde eksiklik görülebilir, kas kayıpları yaşanabilir.

Bunun dışında tahıl grubu besinlerde, baklagillerde ve diğer bitkisel ürünlerde yüksek oranda yer alan fitik asit, magnezyum, kalsiyum, çinko ve demir emilimi sergilenebilir.Vegan beslenmelerde uzun vadede tüm yararlı minerallerin düşmesine bağlı olarak kas ve kemik ağrılarıyla kansızlık görülebilir. Yapılan son çalışmalar bu tarz beslenenlerde alerjilerin de 2 kat fazla olduğu ortaya çıkmıştır.

REKLAM ALANI
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2022 Vegan Bilgi - Tüm Hakları Saklıdır. Vegan Nedir?